Kriegershoek Natuur Reservaat

 

 

 

Kriegershoek Natuur Reservaat was een oude boerderij ongeveer 3600 hectaren groot, verscholen in de droge grote Karoo van de Oostkaap, Zuid-Afrika. Sinds December 2005 is het een privé reservaat en dient als een bolwerk in de regio, van de meest bedreigde en beschermde diersoorten. Het natuurgebied is een malaria-, en bilharzia-vrije, veilige en privé omgeving. Er heerst een aangenaam klimaat, 300 KM van het vochtige en wispelturig klimaat van de kust en heeft naar men zegt de schoonste lucht ter wereld.

 

Na de aankoop van de boerderij in 2005 is er een managment-plan opgesteld door Dr. Ken Coetzee, bioloog en milieudeskundige, na overleg met het provinciale bureau voor natuurbehoud in Graaff-Reinet. De eerste paar jaar had het veld rust nodig om te herstellen van overbegrazing, erosie en verwaarlozing. Voor de herintroductie van wild, moest de flora eerst voldoende herstellen. Ook moest een wildhek aan de externe grenzen worden opgericht, waardoor het geϊntroduceerde wild officiëel tot eigendom wordt verklaard van het reservaat (CAE, Certificate Adequate Enclosure). Er is alleen een intern hek rondom het woongebied, er zijn geen openbare wegen, en het water komt van bronnen en uit de grond.  De bronnen en stroompjes worden gevoed door tussen de 350 en 600 mm neerslag per jaar. Zo wordt het reservaat voorzien en verwend met het beste van de natuur.

 

Het landschap is typerend voor de Karoo maar onderscheidt zich door de bergen in het noordelijk gedeelte en de vlakten aan de zuidkant. Het is oorspronkelijk en gevarieerd en geeft een gevoel van ongereptheid en stilte.

De bergen achter het woongebied bereiken ongeveer 1500 m. hoogte, en aan de voorzijde van het hoofdgebouw is een prachtig uitzicht naar het dorp van Aberdeen zo’n 25 kilometer verderop en verder over de vlakte de uitgestrektheid van de Karoo in, tot de bergen in de verre verre verte.

Het reservaat huisvest door de diversiteit van de natuur een grote verscheidenheid aan wildsoorten, planten, bomen en vogels.  Naast de bedreigde soorten, de kaapse bergzebra, zwart wildebeest, rode hartenbeest, gemsbok en de (afrikaanse) eland, zijn er van oudsher de kudu, blesbok, springbok, bergrietbok, klipspringer, grijsbokantilope, duiker, steenbok, aardvarken, een reuze stekelvarken, de lynx, jakhalzen, stokstaartjes, grote leopard schildpadden, enz..

Met de giraffen is er een omstreden soort toegevoegd die wordt gezien als niet-inheems in het gebied, maar door hun bijzondere statuur wordt hun aanwezigheid oogluikend toegestaan. Onder de grote vogels die bij ons zijn vinden we: de blauwe kraanvogel; de ooievaar; secretarisvogel; de cory bustard en de zwarte adelaar.

Er is een netwerk van zandwegen beschikbaar en het ontbreken van grote roofdieren maakt het een ideaal gebied  om te voet of per jeep op zoek te gaan naar het wild. Kriegershoek Natuur Reservaat maakt daarmee rechtstreeks contact met een aantal van Zuid-Afrika’s zeldzaamste dieren mogelijk.

 Posted by at 11:06 am